Årets frivillig-pris

Årets frivillig-pris

For at få prisen skal man være medlem af GHV, og være et medlem, som gør en forskel med frivilligt arbejde for Geografisk Have. Prisen skal nu uddeles for anden gang. Første gang blev prisen i 2018 uddelt til ægteparret Mona og Egon Bak. Medlemmer af GHV kan pege på kandidater, og bestyrelsen træffer så det endelig valg. Der var i år flere kandidater at vælge imellem, idet mange gør en stor indsat hvert år til glæde og gavn for Haven.

Årets Frivillig 2021 Henning Højvælde.

Ved en lille højtidelighed i Geografisk Haves Væksthus blev prisen som Årets Frivillig 2021 overrakt til Henning Højvælde den 3. maj 2021. Prisen blev indstiftet ved Geografisk Haves Venners 30 års jubilæum i 2018, og den overrækkes normalt ved den årlige generalforsamling. Men dette har desværre ikke kunnet lade sig gøre.

Henning fik den meget velfortjente pris for sit arbejdet som frivillig i mange forskellige funktioner siden 1993. Han har altid udvist stor hjælpsomhed og altid med samme store gejst og har et enormt kendskab til havens indretning og kender navn (også de latinske)på de fleste planter i Haven. Derudover har han arbejdet i foreningens bestyrelse i 23 år, har været med til at starte frivilliggruppen i 2009 og har været redaktør for GHV’s Nyhedsbreve.

Hans største fortjeneste har været at se Plantemarkedet Grundlovsdag vokse fra beskedne kår til at blive Danmarks smukkeste og største af sin art. Dette er sket med hans utrættelige og tætte kontakt til de forskellige stadeholdere i ind- som udland, som hvert år er vendt tilbage til det velkendte marked med deres spændende udvalg af planter.

Efter overrækkelsen, som blev overværet af mange af Havens frivillige, blev der holdt tale ved GHV’s formand Finn Lassen og GH’s leder Lene Holm. Henning kvitterede med en flot takketale, hvori han også kom ind på den store betydning, som Aksel Olsen, stifteren af Geografisk Have, har haft for Kolding og danske haver med indførelse og afprøvning af fremmede træer og buske fra især Østasien.

Årets frivillig 2020 Hans Jørn Anhøj

Årets frivillig har været formand for GHV i mange år. Ud over bestyrelsesarbejdet, har han arbejdet i en del udvalg. Han har været hjælper til talrige arrangementer – ikke mindst det årlige Plantemarkedet Grundlovsdag. Har hentet donerede planter til plantemarkederne på diverse planteskoler rundt i landet. Han har også i mange år indsamlet viden og data i Geografisk Have til en stor plantedatabase. Han har været involveret i Havens Masterplan. Han har også haft en god, politisk indfaldsvinkel til samarbejdet med Kolding Kommune. Han har været med til at vælge Minibyens nuværende placering, så den ikke blev placeret midt på den store, flotte græsplæne i Geografisk Have. Han har også været foregangsmand for, at Haven skulle være en selvejende institution, hvilket GH i dag har stor glæde af. Sidst, men ikke mindst, har han, sammen med sin kone Inger og andre aktive medlemmer, været med til at starte Frivillig-gruppen, som sidste år kunne markere sit 10 år jubilæum. Så det er en meget velfortjent FRIVILLIG-PRIS 2020, der går til HANS JØRN ANHØJ.

Årets frivillig 2018
ægteparret Mona og Egon Bak